fbpx

Keskustelu aurinkoenergian hyödyntämisestä Suomessa on lisääntynyt koko ajan. Meillä on Keski-Euroopan kanssa sama valon määrä ja keskustelu on tiivistynyt aurinkosähkön hyödyntämiseen ja sitä kautta mahdollisuuteen vaikuttaa hiilipäästöihin. Aurinkopaneelit sopivat hyvin olosuhteisiimme, sillä ne tuottavat parhaiten valoisassa ja viileässä. Aurinkosähköjärjestelmästä (aurinkovoimalasta) on vaikea löytää varsinaisia haittapuolia, se on hiljainen eikä vaadi paljon huoltoa.

Aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa ja pienentää sähkölaskua. Vuoden 2021 alun lakimuutos  mahdollistaa aurinkosähkön hyödyntämisen myös  taloyhtiöille (energiayhteisöille).

Noin 20 – 30% vuodessa käytetystä sähköstä voidaan tuottaa aurinkoenergian avulla. Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa parhaiten valoisaan aikaan. Eniten järjestelmästä hyötyvät kohteet, joissa sähköä käytetään eniten päivällä. Hyötyä voi nostaa miettimällä ja muuttamalla omia sähkönkulutuksen käyttäytymistapoja (esimerkiksi pesukoneen ja astianpesukoneen käyttö valoisaan aikaan mahdollisuuksien mukaan). Erillisellä sovelluksella (GEF Vision) pystyy seuraamaan ja ohjaamaan järjestelmän tuottamaa sähköä. Järjestelmän tuottaman sähkön voi ohjata esimerkiksi lämminvesivaraajaan.