fbpx
Kannattaako aurinkosähkö?

Aurinkosähkö Suomessa

Kannattaako aurinkosähkö? Keskustelu aurinkoenergian hyödyntämisestä Suomessa on lisääntynyt koko ajan. Meillä on Keski-Euroopan kanssa sama valon määrä ja keskustelu on tiivistynyt aurinkosähkön hyödyntämiseen ja sitä kautta mahdollisuuteen vaikuttaa hiilipäästöihin. Aurinkopaneelit sopivat hyvin olosuhteisiimme, sillä ne tuottavat parhaiten valoisassa ja viileässä.

Moni miettii kannattaako aurinkosähkö. Noin 30% vuodessa käytetystä sähköstä voidaan tuottaa aurinkoenergian avulla. Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa parhaiten valoisaan aikaan, joten eniten aurinkosähköjärjestelmästä hyötyvät kohteet, joissa sähköä käytetään eniten päiväsaikaan. Hyötyä voi nostaa miettimällä ja muuttamalla omia sähkönkulutuksen käyttäytymistapoja, esimerkiksi pesukoneen ja astianpesukoneen käyttö valoisaan aikaan. Erillisellä sovelluksella (GEF Vision) pystyy seuraamaan ja ohjaamaan järjestelmän tuottamaa sähköä. Aurinkosähköjärjestelmän tuottaman sähkön voi ohjata esimerkiksi lämminvesivaraajaan.

Aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa ja pienentää sähkölaskua. Vuoden 2021 alun lakimuutos mahdollistaa aurinkosähkön hyödyntämisen myös  taloyhtiöille (energiayhteisöille), lue lisää täältä. Aurinkosähköäkotiin sivuilta myös lisää aiheesta.

Alla esimerkkejä järjestelmien tuotosta

Esimerkki 6kW järjestelmän tuotosta aurinkoisena päivänä lokakuussa. Kohde sijaitsee mäen päällä ilman varjostuksia ja lape on etelän suuntaan.
Näin meidän edellinen 3.7kW järjestelmä tuotti aurinkoisena päivänä huhtikuussa. Lape on etelän suuntaan, puita talon itä- että länsipuolella.
Meidän edellisen järjestelmän tuotto harmaana päivänä huhtkikuussa.
Meidän edellinen järjestelmä puolipilvisenä päivänä huhtikuussa. Kuvassa näkyy miten GEF Vision tuotannonohjaus kytkee lämminvesivaraajan päälle tuoton mukaan. Varaaja on ohjelmoitu menemään päälle automaattisesi aina klo. 13.

Mitä hyötyä on aurinkosähköstä?

Mitä hyötyä on aurinkosähköstä?

  • Säästät sähkölaskuissa
  • Kiinteistön arvo nousee
  • Säästät luontoa, hiilijalanjälki laskee
  • Hiljainen, vähän huoltoa tarvitseva järjestelmä
  • Kotitalousvähennys työn osuudesta
  • Ylijäämän myynti sähköyhtiölle

Aurinkosähköjärjestelmää hankkiessa on tärkeää tiedostaa seuraavat asiat:

  • Paikalliselta sähköyhtiöltä tarvitaan lupa aurinkovoimalan kytkemiseen sähköverkkoon.
  • Ylijäämäsähkön myymisestä asiakkaan on tehtävä erillinen sopimus sähköyhtiön kanssa ennen aurinkovoimalan käyttöönottamista.

AUTAMME NÄIDEN ASIOIDEN SELVITTÄMISESSÄ