fbpx
Aurinkosähköjärjestelmien huolto

Aurinkosähköjärjestelmien huolto

Aurinkosähköjärjestelmiin yhdistetyt paloriskit ovat välillä puheenaiheena.
Usein kuulee, että järjestelmä on käytännössä huoltovapaa mutta mikään sähköjärjestelmä ei ole sitä. Aurinkosähköjärjestelmien huolto on tarpeellista, paloturvan ennaltaehkäisemiseksi on tärkeä tehdä määräaikaistarkastuksia.

Ammattimaisesti asennetussa järjestelmässä myös katon turvamarginaalit on huomioitu

Katon hyödyntäminen ja täyttäminen aurinkopaneeleilla reunoille saakka saattaa kuulostaa hyvältä idealta, turvallisuussyistä se ei kuitenkaan ole sitä. Huolto on paljon helpompaa, jos paneelijärjestelmään on kohtuullinen pääsy ja alueella on tilaa liikkua. Myös pelastustoimelle turvamarginaalit ovat tärkeät.

Invertterin turvakytkimen lisäksi asennetaan aurinkopaneeliryhmälle oma kytkin.
Järjestelmä myös maadoitetaan. Laki ei näitä toimenpiteitä vaadi mutta paloturvallisuutta ajatellen ne ovat erittäin tärkeät.

AURINKOSÄHKÖJÄRJESTELMIEN TURVALLISUUS SUURENNUSLASIN ALLA

SUN VALO painottaa järjestelmien vastuullisuutta ja turvallisuutta. Laki ei tällä hetkellä vaadi erityislupia tai erityisosaamista aurinkovoimaloiden asennuksille, lukuunottamatta S2 sähköpätevyyttä, joka vaaditaan sähköverkkoon kytkemistä varten. Tästä syystä on toimijoita, jotka eivät välttämättä jätä ammattimaista ja turvallista jälkeä. Riskit kasvavat väärinkäytösten myötä ilman, että asiakas on edes asiasta tietoinen. Väärinkäytökset aiheuttavat myös haasteita viranomaisille, kuten palo- ja pelastustoimelle. Jos teille on jo asennettu järjestelmä, tarkistakaa että se on turvallinen! Olkaa tarkkoja mitä teille myydään ja millaista asennuksen jälki on!

Lisää aurinkosähkön paloturvallisuudesta Motivan sivuilta.